Archive for the ‘Sysselsättning’ Category

Filmen Hunger Games väckte en hel del uppståndelse när den kom. En viktig del där i kampen var pilbågar. Kanske inte av det här märket men väl pilbågar. Bågskytte är en sport som verkar finnas lite i skymundan av andra sporter. Samtidigt som omges den av en viss magi eller i alla fall nostalgi. För vilket barn har inte lekt med pilbågar. Vi ser den i filmer som Sagan och Ringen om Robin Hood och andra äventyrsfilmer. Det ser så enkelt ut där. Men provar man inser man snabbt att det krävs en hel del träning för att lyckas få iväg pilen dit man vill och det med kraft.  Samtidigt så är det mödan värt att lära sig. För känslan när man får i väg pilen dit man vill ha den är lycka.

I debatten om sysselsättning och framtidens arbete verkar det ofta som att det enda som gäller för framtiden är service-, media- eller olika former av andra tjänstearbeten som gäller.
Den mer traditionella industrin verkar ofta vara helt bortglömd. Som den inte fanns kvar längre.

En del kan beror på omedvetenhet om vad tillverkningsindustrin egentligen sysslar med. Och det tillsammans med en hel del begrepp som man inte hört talas om tidigare, som exempelvis. Hening; som enkelt sätt innebär att man med speciella verktyg slipar ned en metallyta för att så sätt skapa en geometrisk form som förstärker produktens egenskaper.
Tekniken med hening är kanske inte det enklaste att förstå till skillnad mot blästring som väl fler har kläm på vad det innebär.
Nu verkar förstås den unga generationen måttligt intresserad av att vare sig lära sig de här yrkena och än mindre ta rätt på mer om det.