Archive for the ‘Hälsa’ Category

Lindrig akne kallas även för komedoakne och är icke-inflammatorisk. Denna typ av acne syns som röda små utslag som kan ömma eller som varblåsor. Ofta läker den utan att lämna är. Symptom kan vara inflammerade hårsäckar och talgkörtlar, svarta och vita pormaskar eller knottror. Detta är mest vanligt hos ungdomar som befinner sig i puberteten. Behandling av lindrig akne görs genom att tvätta sig med mild tvål, morgon och kväll eller med en ansiktstvätt för fet och finnig hy. Undvik feta krämer eller oljor. Det går även att behandla med bensoylperoxider.

Måttligt svår akne kallas även papulopustulös akne och är mer inflammatorisk än den lindriga varianten. Den ger symptom så som röda knottror, som kallas papler eller varfyllda knottror som heter pustler. Papler är en liten eller en måttlig inflammation med en liten upphöjd knottra, som kan vara öm. Pustler orsakas av inflammation i talgkörteln och det blir en varbildning i huden. Dessa ska inte klämmas eller stickas hål på, utan du bör satsa på en acne behandling.

Svår akne eller djup inflammatorisk acne, även känd som acne conglobata kan leda till bildandet av cystor. Det kan leda till skadad hudvävnad och ge ärr. Symptom på svår acne är att man har mycket svarta eller vita pormaskar, röda och variga bölder, stora inflammationer under huden och ärrig hud. Även att man har röda eller gula finnar över ansikte, rygg och bröst. Mot svår akne kan det behövas långtidsbehandling med antibiotika.

Pormaskar är något som kommer, då en por blir igentäppt av talg och pigment från din egen hud. Det är pigmentet som gör att det ser ut som en svart prick. Trycker du på den, så kommer det ut en liten mask, därav just namnet pormask. Pormaskar har en förmåga att uppstå i ansiktet och då på näsan, näsvecket, pannan och hakan, men de kan även komma på kinder och på bröstet och ryggen. En finne är en pormask som blivit inflammerad.
En del drabbas väldigt av pormaskar, medan andra inte har några. De som drabbas, är de personer som har en stor talgproduktion i huden och det är svårt att göra något åt, mer än att äta nyttigt och att i vissa fall äta en del vitaminer som kan ge minskad produktion av talg.
Det bästa är att låta bli att klämma på dina pormaskar, då detta kan leda till att det blir inflammerat och du istället får finnar. Istället är det bättre att använda sig av olika produkter, så som porrengöring, och att övrig tid hålla huden ren. Använd så lite smink som möjligt och tvätta alltid av sminket innan du ska sova.
Det finns jättebra produkter att köpa, men du kan även göra saker hemma, så som att ånga huden. Det gör du enkelt genom att koka upp vatten i en kastrull och hålla huvudet över samt en handduk på huvudet som håller ångan inne. Efteråt så kan du peela/skrubba huden försiktigt.