Archive for October, 2015

Pormaskar är något som kommer, då en por blir igentäppt av talg och pigment från din egen hud. Det är pigmentet som gör att det ser ut som en svart prick. Trycker du på den, så kommer det ut en liten mask, därav just namnet pormask. Pormaskar har en förmåga att uppstå i ansiktet och då på näsan, näsvecket, pannan och hakan, men de kan även komma på kinder och på bröstet och ryggen. En finne är en pormask som blivit inflammerad.
En del drabbas väldigt av pormaskar, medan andra inte har några. De som drabbas, är de personer som har en stor talgproduktion i huden och det är svårt att göra något åt, mer än att äta nyttigt och att i vissa fall äta en del vitaminer som kan ge minskad produktion av talg.
Det bästa är att låta bli att klämma på dina pormaskar, då detta kan leda till att det blir inflammerat och du istället får finnar. Istället är det bättre att använda sig av olika produkter, så som porrengöring, och att övrig tid hålla huden ren. Använd så lite smink som möjligt och tvätta alltid av sminket innan du ska sova.
Det finns jättebra produkter att köpa, men du kan även göra saker hemma, så som att ånga huden. Det gör du enkelt genom att koka upp vatten i en kastrull och hålla huvudet över samt en handduk på huvudet som håller ångan inne. Efteråt så kan du peela/skrubba huden försiktigt.