Archive for November, 2017

Lindrig akne kallas även för komedoakne och är icke-inflammatorisk. Denna typ av acne syns som röda små utslag som kan ömma eller som varblåsor. Ofta läker den utan att lämna är. Symptom kan vara inflammerade hårsäckar och talgkörtlar, svarta och vita pormaskar eller knottror. Detta är mest vanligt hos ungdomar som befinner sig i puberteten. Behandling av lindrig akne görs genom att tvätta sig med mild tvål, morgon och kväll eller med en ansiktstvätt för fet och finnig hy. Undvik feta krämer eller oljor. Det går även att behandla med bensoylperoxider.

Måttligt svår akne kallas även papulopustulös akne och är mer inflammatorisk än den lindriga varianten. Den ger symptom så som röda knottror, som kallas papler eller varfyllda knottror som heter pustler. Papler är en liten eller en måttlig inflammation med en liten upphöjd knottra, som kan vara öm. Pustler orsakas av inflammation i talgkörteln och det blir en varbildning i huden. Dessa ska inte klämmas eller stickas hål på, utan du bör satsa på en acne behandling.

Svår akne eller djup inflammatorisk acne, även känd som acne conglobata kan leda till bildandet av cystor. Det kan leda till skadad hudvävnad och ge ärr. Symptom på svår acne är att man har mycket svarta eller vita pormaskar, röda och variga bölder, stora inflammationer under huden och ärrig hud. Även att man har röda eller gula finnar över ansikte, rygg och bröst. Mot svår akne kan det behövas långtidsbehandling med antibiotika.